Sarısabır Otu Hakkında

Ülkemizde alovera olarak bilinen sarısabır otu ne için kullanılır, neye iyi gelir ve nerelerde yetişir gibi soruların cevabını merak ediyorsanız, en kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Sarı Sabır Otu Nedir?                                           

Aloavera olarak bildiğimiz bitki, sarısabır otu bitkisinin yapraklarının güneşte kurulup içinden jel elde edilmesi yoluyla oluşur. Alkolde bütünüyle eriyen bu madde, suda kısmen çözülmektedir.

Ağızdan ya da yüzeysel olarak kullanılabilen bu ürün, yapışkan ve acıdır. Kozmetik sektöründe çok sık kullanılmaktadır. Vücudumuzun yapı taşlarından olan 22 amino asitten 20 tanesi sarısabır otunda bulunmaktadır. Vücudun üretemediği 7 aminoasit, diyetle temin edilmektedir.

Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan aloavera, anti bakteriyel, antifungal ve antiviral özellikler içermektedir. Yani içeriğindeki saponisler mikrop, mantar ve pamukçuğa karşı kuvvetli bir anti-septik olarak kullanılmaktadır.

Aloavera Ne İçin Kullanılır?

Öncelikli olarak mikroplar ve mantar hastalıklarının giderilmesi için kullanılmaktadır. Krem şekline getirilen aloavera jeller, sorun olan bölgelere topikal olarak uygulanmaktadır.

İltihapları önlemeye yarayan steroller ağrı kesici ve ateş düşürücü olan salyclic asit birleşiği elde etmektedir. Başlıca kullanım alanları:

  • Akne tedavisi,
  • Kolesterolü düşürücü,
  • İltihap giderici,
  • Mantar hastalığını giderici,
  • Anti aging etkisi gösterecek şekilde kremler yapılarak kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra suyu elde edilerek ağızdan içilir. Krem şeklinde kullanılabilen bu ürün, kozmetik ürünlerde şampuanlar, cilt ve vücut kremleri, mantar ilaçları gibi birçok farklı krem şekline getirilerek kullanılabilir.

Sarısabır Faydaları

Sarısabır otunun faydaları da, birçok farklı sorunun giderilmesi için destek sağlamakla birlikte, bitkinin doğal yetişme alanından toplanmasıyla mümkün olur. Bilinen sarısabır otu faydaları şunlardır:

  • Kanser hücrelerinin büyümesini engeller,
  • Hasara uğramış karaciğerin onarılmasını sağlar,
  • Kemik iliği ve kemik erimesi sorunlarının giderilmesini sağlar,
  • Kolesterolün düşmesine yardımcı olur,
  • mantar ve sedef hastalıklarının tedavi edilmesinde yardımcı olur,
  • Geç iyileşen yaraların tedavisinde kullanılır,
  • Vitiligo ve yanık gibi cilt yaralarının tedavi edilmesinde kullanılır,
  • Sivilceye neden olan bakterinin öldürülmesini sağlar,
  • Göz kapaklarının şişkinliklerini önler,
  • Ağız ve burun yaralarının tedavi edilmesinde kullanılır.

Sarı Sabır Otunun Zararları ve Yan Etkileri

Kan sulandırıcı özelliği bulunan sarısabır otunun zararları emzikli ve hamile kadınlar için ciddi bir risk taşıyabilir. Düşüklere neden olan sarısabır otu, adet kanamasını arttırdığından dahili olarak kullanılması durumunda gebeliği tehdit edebilir.

Onun dışında herhangi bir yan etkisi ve zararı bulunmamaktadır. Doğal kullanım şekli, bitkinin yaprağındaki öz suyunun yaraya sürülmesidir.

Sarısabır Otunun Cilt için Kullanımı

Cilt için çok sık kullanılan aloavera, cilt sorunlarında çok sık kullanılır. Akneli ciltler için çok fazla tercih edilen saf aloavera jellerle, cildin temizlenmesi, lekelerin giderilmesi ve akneye neden olan sivilce bakterisinin yok olmasını sağlamaktadır.

Sabırsabır otunun yararları arasında yer alan salisik asit, sivilcenin dış tedavisi için oldukça yararlıdır. Sivilcenin iz bırakmadan yok edilmesi için de saf olan jel kullanılabilir. Birçok sivilce kreminin içinde aloavera bitkisi, yani sarısabır otu bulunmaktadır.

Ayrıca bitkiyi bulduğunuz anda yaprağındaki özsudan bir iki damla kullanmanız tedavi edici özelliği için oldukça etkilidir. Cilt sorunlarından olan sedef, mantar ve yaralar için de tedavi edici özellikleri bulunmaktadır.

Yaprağın özsuyunu kullanarak, birçok soruna çözüm bulabilirsiniz. Deri hastalıklarının en iyi şekilde giderilmesi için tercih edeceğiniz sarısabır otu ülkemizde de çok sık bulunmaktadır.

Sarısabır Otu Nerede Yetişir?                 

Ilıman iklimlerde süs bitkisi olarak yetiştirilen sarısabır otu, Güney Afrika, Suudi Arabistan gibi bölgelerde yetişmektedir.

Ülkemizde yabani türü bulunan ve Romalılar döneminden kalma olan çeşitleri bulunmaktadır. Güneybatı Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Ilıman iklimi sever ve park ve bahçelerde de bol miktarda bulunur.

Sarısabır Otu Dahili Kullanımı

Çay olarak kullanılabilen sarısabır otu, günde 50 gramdan fazla tüketilmemelidir. Midevi bir özelliği olan bu ürünün, safra ve balgam konusunda rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır.

Kleopatra’nın güzellik iksiri olan sarısabır otu, çok fazla kullanılmaması gereken bir bitkidir. Çayı dışında içilmesi pek tercih edilmez. Genelde dahili kullanımı söz konusu olduğunda, çayı içilir. Sarısabır otu özünün kullanılması cilt sorunlarının çözülmesi için tercih edilmektedir.

Sarısabır Hakkında Botanik Bilgi

Sarısabır, zambakgiller familyasındandır ve 30 cm boyuna kadar yükselebilmektedir. Aloaveranın gövdesi yoktur ve yapraklarının uçları dikensidir. 180 kadar farklı çeşidi bulunan bu bitki, birçok farklı türüyle kültür bitkisi olarak da kullanılır.

Sarısabır Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sarısabır otunun kullanılması hamile ve emzikliler için uygun değildir. Sarısabır bitkisini mesane ve rahim hastalığı olanların kullanması tavsiye edilmemektedir.

Hoş olmayan ve acı bir tadı vardır. Bu nedenle çok fazla tüketilmemektedir. Aloa vera, aloa vulgaris ve aloa ferox türleri kullanılmaktadır ve bu türler çok yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Diş eti iltihapları için kullanıldığında ağız kokusunu ve diğer diş sorunlarını tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Düşüklere neden olacağı bilindiğinden oldukça zararlıdır ve bu nedenle kullanımı kesinlikle önerilmemektedir.

Akne Tedavisinde Sarısabır Otu Kullanımı

Akne tedavisinin bir numaralı ilacı olan sarısabır, özellikle krem şeklinde ve yüz yıkama jeli olarak kullanılabilir.

Bitkinin özsuyunu almanız mümkünse, bu şekilde de akne olan bölgelere sürebilirsiniz. Kullanım alanları için öncelikli olarak tercih edeceğiniz jel formlarının başarılı bir şekilde cilt sorunlarını gidermesi için düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Mantar Tedavisinde Sarısabır Otunun Kullanımı

Mantara neden olan maya bakterisinin yok olması için işinize yarayacak olan aloavera mantar tedavisi için çok sık tercih edilen bir ürün olarak kullanılır.

Jel ve krem formlarının etkisi ilk kullanımdan itibaren görülmektedir. Bu nedenle sarısabır otu her zaman mantar ve sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisinde ilk akla gelen bileşenlerden biridir. Tıp alanında oldukça fazla kullanılan bu ürün, ilaç olarak deri hastalıklarının birçoğunda kullanılmaktadır.

Parmaklardaki kaşıntıyı en kısa sürede gideren ve tedavinin en iyi şekilde sonlandırılmasını sağlayan aloavera bitkisi, birçok farklı kullanım şekliyle deri hastalıklarının diğerleri için de kullanılmaktadır.

Bazı Alovera Kullanım Alanları

  • Böcek ısırması durumunda taze sarısabır özü ısırılan yere sürülür,
  • Burun iltihabı için burun sarısabır suyuna batırılıp pamukla temizlenir,
  • Akne rozase için yemeklerden sonra bir çay bardağı suyla bir çay kaşığı karıştırılarak içilir,
  • Anjin için 10 ml sarısabır ile gargara yapılır,
  • Göz iltihabı için bir iki damlası göze sıkılıp sarılır,
  • Sırt üstü yatmak zorunda kalan hastaların sırtları su ile karıştırılan sarısabır jeli ile silinmektedir.
  • Yüksek tansiyonu olanlar 1 bardak ayranla birlikte tüketeceği sarısabır özünü her gün düzenli olarak kullanmalıdır.

Sarısabır Nerede Bulunur?

Sarısabır aktarlarda bulunabilmektedir. Ancak taze olarak bulmanız mümkün değildir. Doğada bulursanız yabani tür olup olmadığını bilemeyecekseniz, kullanmanız sakıncalı olabilir.

Yüzlerce farklı türü olan sarısabır için jel ve krem formundaki kullanımlar tercih edilmektedir. Eczanelerden temin edebileceğiniz ürünlerin bazıları reçetesiz satılmamakla birlikte, bazıları oldukça kolay bir şekilde temin edilebilmektedir.

Sarısabır kullanmadan önce bir dermatoloji uzmanına başvurarak derideki hastalığın giderilmesi için öncelikli olarak tıbbi tedavi gerekecektir. Yani bilmeden kullanmamanız gereken bu bitkinin bilinçli bir şekilde tedavi edici şekilde kullanılması şarttır.