Shea Yağı (Shea Butter) Nedir

Cildin ihtiyacı olan pek çok vitamini içerisinde bulunduran shea yağı faydaları kullananlar ve uzmanlar aracılığı ile birçok kez kanıtlanmıştır. İçerisinde A, D, E ve F vitaminleri oldukça fazladır. bu anlamda bakıldığında bu yağın faydalı olması şaşırılmaması gereken bir durumdur.

Shea Yani Karite Yağı Faydaları, Shea Yağı Nasıl Üretilir

Shea yağı olarak bilinen Karite yağı, shea yani Karite ağacının fıstığa benzer meyvesinden elde edilen ve normal hal olarak oda sıcaklığında katı halde bulunan bir çeşit yağdır. Bu yağın elde edildiği Karite ağacı tropikal bir Afrika ağacıdır. Ve bu ağaç tropikal olması sebebi ile 12 metreden 25 metreye kadar uzayabilmektedir.

Ayrıca bu ağacın meyve verebilmesi için yaklaşık 25 yıl geçmesi gerekmektedir. Oldukça olgun bir ağaç olan bu ağacın meyvesinden üretilen shea yağı yararları çok fazladır. Ayrıca 25 yılda meyve veren bu ağacın yaklaşık ömrü ise 500 yıl civarında seyir etmektedir. Bu ağacın en önemli yönü ise yetiştiriciliğinin yapılmamasıdır. Bu ağaç doğada kendiliğinden yetişen bir ağaçtır. Afrika kıtası üzerinde Burkina ve Faso gibi bölgelerde bu ağaçlardan toplanan meyveler işlenir ve bu yağın yapımına başlanır.

Bu yağ egzama çeşidi ağrılı deri yapılarına ilaç olabilmektedir. Ayrıca yanık ve kızarıklık gibi pek çok cilt problemi için ağrı giderici bir yapısı varken aynı zamanda da cildin eski haline dönebilmesini sağlar. Bu yağ saç köklerine ve uçlarına da sürülürse kırıklara, saç bakımına ve kopmalara karşı faydalı olacaktır.

Ayrıca dizlerinizde eklem yerlerinizde kol ve  bacak dirsek kısımlarınızda kararmalar ve mantar tarzı sertleşmeler yaşıyorsanız bu durumu düzenli olarak shea yağı kullanarak düzeltebilmeniz mümkündür. Bu kısımlarınızın kararmalarının geçtiği gibi aynı zamanda da sert mantar doku da zamanla iyileşecek yumuşak dokuya dönüşecektir. Ayrıca ergenlik çağındaki bireylerde sıklıkla karşılaşılan sivilce gibi aknelerden de korunabilmek için bu yağı tercih edebilirsiniz.

Yağ olarak kullanılan bu krem ayrıca yoğun bakım kremi olarak da kullanabilmek mümkündür. Hassas ciltler için de birebir bakım yaptığı doğru bir seçenektir. Sizler de cildinize ve bebeklerinize de doktor kontrolünde bu kremi kullanabilirsiniz.

Shea yağının özellikle cilde faydası çok fazladır. Bayan erkek çocuk fark etmeksizin kullanılabilen bu yağ, içerisinde bulunan multi vitaminler, mineraller ve diğer faydalı içerikler sayesinde cildinizin pH ayarını düzenlemektedir. Bu sayede cildin yumuşak ve elastiki bir görünüm kazanmasını sağlarken aynı zamanda da dupduru bir yapıya kavuşacaksınız. Bu yağ cilt tarafından çok hızlı emilir. Bu yağ, ultraviyole güneş ışınlarına karşı aynı zamanda tabii bir güneş koruyucu özelliktedir.

Karite Yağının Yapım Aşamaları

Karite yani shea ağacından toplanan meyveler öncelikle kurutma işlemine tabii tutulurlar. Yemişleri kurutulan bu meyvenin ince bir macun kıvamına getirilmesi için dövülmesi gerekir. Öğütülme işlemi bittikten sonra ise bu meyvenin yemişleri biraz önce bahsedilen shea yağı özüne dönüşmektedir.

Bu özüne dönüştürme işlemi uzun bir zaman almaktadır. Çünkü bu shea yağı meyvesi tropikal bir meyve olduğu için kurutulma işlemi hayli uzun vakit almaktadır. Ayrıca kurutulurken içerisindeki vitaminleri kaybetmemesi için özel ortamlarda bekletilmektedir. Sizler de bu yağın satışını yapan pek çok farklı firmadan bu öz ile ilgili derin bilgileri öğrenebilirsiniz.

Topuk ve el çatlamaları gibi pek çok farklı sağlık sorunu için de doğal bir çözüm yolu olan bu kremsi yapı içerisinde bulundurduğu vitaminler sayesinde cilt kuruluğu problemine çok iyi gelir. Bebekler için de doktor kontrolünde ve izninde kullanımı önerilir. Pişik, yara, kuruluk gibi sorunları bebeklerinizin hassas ciltlerine uygulayabilmeniz mümkündür.

Shea Yağı İle Saç Bakım Uygulaması Nasıl Yapılır?

Shea yağı az önce de belirtildiği gibi saç kuruluğuna, kopmalara ve dökülmesine karşı çok faydalı bir özdür. Saç bakım firmalarından kimyasal ürünler kullanarak ve bu ürünlere onca para dökerek faydasını görmeyeceğiniz ürünler satın almak yerine saç bakım kreminizi bu yağı ana madde olarak kullanarak evlerinizde kendiniz hazırlayabilir, uzun süre kullanabilir ve kullanım sonucu faydalarını görebilirsiniz.

Bu bakım kremini hazırlarken; bir yemek kaşığı kadar doğal bal, yarım yemek kaşığı shea butter, bir yemek kaşığı kurutulmuş ada çayı yahut poşet çay olarak satılanlardan iki poşet, on yemek kaşığı da maden suyu kullanmanız yeterlidir. Bahsedilen tüm bu malzemeleri birbirine karıştırıp bir süre oda sıcaklığında bekletilmelidir. Saç diplerine sürülerek uygulaması yapılan bu shea butter saç bakım kremi özünü 2 yahut 3 dakika kadar masaj uygulaması yaparak saçlarınıza iyice yedirmelisiniz.

Kendiniz tamamen doğal ve kimyasal olmayan maddeler ile hazırladığınız bu toniği her bittiğinde yeniden hazırlayarak saçlarınıza bakım uygulamanız mümkündür. Hazırlaması ve uygulaması kolay olan bu tonik, saç diplerinizi besleyecek ve uzun süreli kullanım sonucunda sonucunu dökülmesi duran, sağlıklı uzayan ve yıpranmayan saçlarınıza bakarken göreceksiniz.

Shea Yağı Satış Fiyatları

Shea yağı olarak bilinen Karite ağacının meyvesini kurutularak işlem görmesi ile üretilen bu shea bakım kremi seçeneklerinin fiyatları pek çok farklı firmada olmasına rağmen her kişinin rahatlıkla alabileceği kadar cüzi bir fiyat ile satışa sunulmaktadır.

Ancak bu yağ çok fazla işlem görmesi ve ülkemizde yetişmemesi sebebi ile pahalı bir yağ olarak da görülmektedir. Afrika ülkelerinde yetişmesi sebebi ile bu ülkelerden kendi imkanlarınız ile bu yağı getirtebilme imkanına sahipseniz bu yağa, 5 ile 10 dolar arası bir fiyata sahip olabilirsiniz. Eğer bu ürünü kozmetik firmalarından satın almak isterseniz 100 mg fiyatı 30 ile 40 TL arasında değişecektir.

Shea Yağının Diğer Kullanım Alanları

Shea yağı cilt döküntüsü olan kişilerde birebir fayda gösteren bir antioksidandır. Sinek ve zehirli böcek sokmalarını iyileştirici etkiye sahiptir. Nasırları ve mantarları iyileştirici özelliğe sahiptir. Çarpma, düşme ya da incitme tarzı şişlikleri indirici etkisi vardır. Çok etkili bir masaj yağıdır. Eklem ağrılarını yok edici etki gösterir.

Yorucu bir egzersiz öncesinde cilde ve kas yerlerine sürülmesi dahilinde çok daha az yorgunluk ile geri dönmenizi sağlar. Ayrıca davul, def gibi enstrümanların bakımları yapılırken de bu yağın faydalı özünden faydalanılır. Mumsu bir yapısı ve katı bir hali olması sebebi ile doğal bir koruyucu etkisi vardır. Saç kıran gibi rahatsızlığı olan insanlara önerilir.

Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

Shea yağı yukarıda da okuduğunuz gibi temel olarak kozmetik sektöründe kullanılan ve fayda olarak geniş bir skalaya sahip olan bir üründür. Bu ürünü daha çok dudak parlatıcısı, dudak balmı ve nemlendiricisi gibi alanlarda bayanlar çok sık tercih etmektedir. Kozmetik sektöründe nemlendirici shea etkisi uzun yıllar tartışma konusu olsa da uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre losyon etkisi ve koruyucu etkisi kesin olarak kanıtlanmıştır.

Ayrıca bu ürün parfümlerin içerisine kalıcı olması açısından doğal bir yapım isteniyorsa parafin yerine de kozmetik sektörünün içerisinde kullanılmaktadır. Sizler de bin bir faydası olan bu shea yağı koruyucu etkisi için kozmetik firmalarından bu ürünü satın alabilirsiniz.

Shea Yağı Kullananlar, Shea Butter Kullanıcı Yorumları

She yağı kullananlardan ya da shea butter kullananlardan iseniz sayfa altından bizimle kullanıcı yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.